Amiga Emülatörü Kurulumu ve Dosyaları

PC’de Amiga Emülasyonu nasıl yapılır? Aiab (Amiga in a box) Nasıl kurulur? Workbench ve Picasso nasıl kurulur? Ayrıntılı açıklamaları ve adım adım kurulum ile ilgili daha önce uzun bir yazı yazmıştım. (2004’te) Daha sonra siteyi güncellerken yazıyı bir kontrol edeyim dedim bir baktım ki anlattıklarımın çoğuna gerek kalmamış.  WinUAE’nin yeni versiyonunda (2.4.1) sadece rom dosyasının yerini gösterip oyunları direk oynayabiliyorsunuz. O yüzden eski yazıyı gereksiz olduğu için sildim ve yerine yeni dosyaların linklerini ve kısa bir anlatım ekliyorum. Amiga severler, PC’nizde amiga oyunlarını tekrar oynayabilmek için işte yapmanız gerekenler.

Önce aşağıdaki dosyaları bilgisayarınıza indirin:

 

İlk önce WinUAE’yi kurun. Zaten setup dosyası olarak geliyor. WinUAE kendini program files dizinine kuracaktır.

Şimdi WinUAE dizininizin içerisinde Roms adlı bir dizin yaratın. Buraya Kickstart Rom dosyalarımızı kopyalayacağız.

Kickstart Rom dosyanızı Roms dizinine kopyalayın (kick31.rom).

WinUAE dizininizin içerisinde Floppies adlı bir dizin yaratın. Buraya tüm ADF dosyalarınızı koyabilirsiniz.

WinUAE.exe dosyasını çalıştırın. Program çalışınca WinUAE Properties adlı pencere gelecek.

Buradan WinUAE ayarlarını yapacağız. Soldaki menüden ROM sekmesine tıklayın ve gözat deyip Rooms klasöründeki Kick31.rom dosyasını gösterip tamam deyin.

yine sol menüden Floppy drives sekmesine tıklayıp elinizde disket sayısına göre istediğiniz kadar floppy’yi aktif edebilirsiniz. (DF0, DF1, DF2 ve DF3)

Son olarak ta Floppies klasörüne attığınız oyun dosyalarını (adf) gözat diyerek herbirini bir flopy’ye tanıtın. Mesela Cannon Fodder 2 oyunu 3 disketten oluşuyor. O yüzden DF0, DF1 ve DF2 yi aktif edip adf dosyalarını sırasıyla tanıtın.  Ve en alttaki start butonuna tıkladığınızda amiga emülatörünüz çalışmaya başlayacaktır. Hepsi bu kadar.

WinUAE programında bir sürü ek ayar var ama detaylara girmeyeceğim. isterseniz onları da tek tek deneyip görebilirsiniz. Ama emülatörü çalıştırmak için sadece rom ve flopy dosyalarını tanıtmanız yeterli.

İşte size bir kaç amiga oyunu:
(Cannon Fodder 2, Silk Worm ve Yoe Joe’yi kendim denedim çalışıyor. Zamanla daha fazla oyun linki ekleyeceğim)

 

Bu yazı toplam 22833 defa görüntülendi.
Entropi Logo