AmigaOne ve Linux

Nisan ortası itibarı ile şu anda G3 600 / G4 700 / G4 800 tabanlı AmigaOne SE ve AmigaOne XE’ler kullanıcıların elinde bulunuyor. Bir beta-tester olarak AmigaOne için esas beklenen AmigaOS4 hakkında şu anda konuşma iznimiz yok. Zamanı gelince AmigaOne üzerinde OS4 hakkında geniş bilgi vereceğiz.

Şu anda AmigaOne SE ve XE makinalara Debian 3.0 (7 CD), Yellowdog Linux 2.3 (1 CD), Suse 7.3 (8 CD) ve Yellow Dog Linux 3.0 (3 CD) linux dağıtımları kurulabilmekte. Ben 7 CD’lik Debian setini tavsiye ederim, hem çok program var hem de bedava.. Suse PPC internet’te mevcut değil para ile satılıyor.. AmigaOne’ların yanında sadece 1.CD’si geliyor SUSE’nin.

Debian, YDL ve SUSE için AmigaOne’a özel boot CD’leri ile mevcut şu anda onlarla kurulum yapmak oldukça kolay. Ayrıca bu boot CD’lerinde PDF formatında kurulum kılavuzları da bulunuyor.

Geçtiğimiz Mart ayında AmigaOne bios’ları yenilendi, boot menü ve OS4 desteği gibi özellikler bios’a eklendi. Şu anda AmigaOne’ımda Voodoo3 3000 AGP, SoundBlaster Live 5.1 ve Avermedia TV kartları takılı bulunuyor. Bunların hepsi Linux tarafından destekleniyor… Ayrıca Linux’un desteklediği ATI Radeon 7000 DDR Ram grafik kartım da var ancak Linux Radeon driver’ları henüz tamamen beta’dan çıkmadığı için o kartı OS4’e saklıyorum.

Debian kurulumunda kullanıcı arabirimi olarak KDE 3.1.1’i kullanıyorum… Özellikleri ve hızı konusunda oldukça güzel bir arabirimi gerçekten.. Eklediğim ekranların hepsinde kullanıcı arabirimi KDE 3’tür.

MacOnLinux:

MacOnLinux 0.9.68 sürümü ile artık hem MacOS9 ve MacOS X 10.2 çalıştırıyor. Ben AmigaOne’da takılı HD’nin 3GB’lik bir bölümünü MacOS için ayırdım ve MacOS9 Türkçe’i oraya kurdum. MacOnLinux’u CD’den boot ettirip doğrudan HD’e kurulum yapabiliyorsunuz. CPU aynı olduğu için aynı Shapeshifter gibi hız kaybı olmadan iMac emülasyonu yapabilirsiniz.

KDE3 üzerinde pencere içinde MacOnLinux. MacOS9 Türkçe üzerinde Photoshop 5.0. Screenshot almak için Linux’un Photoshop’u sayılan GIMP kullandım…

MacOS’ta Netscape7 çalışıyor.. Linux üzerinde Netscape7’nin eşdeğeri Mozilla 1.0 çalışıyor.

INTERNET:

Linux’ta KPPP ile serial modem veya on board 3Com Ethernet çıkışı ile Kablo modem v.s.’den Internet’e bağlanabilirsiniz. Linux PPC için Opera 6, Mozilla 1.x gibi iki browser var.. Bunların ikisi de Java destekliyor.

KPPP ile seri modem’den internet bağlantısı. Amigart Sohbet sayfası Opera 6’da. Ön tarafta ses kartı SBlive hakkında donanım bilgisi var.

DivX, DVD, VideoCD:

Linux için en gelişmiş film gösterici programı Mplayer 0.9. 130’a yakın görüntü ve ses formatını (Quicktime 6, Real Player, DivX, Mpeg2 v.s. v.s.) bu program ile seyredebilirsiniz.. Full stereo ses ve akıcı görüntü ile çok güzel şekilde DivX, DVD seyredebilirsiniz… MPlayer’a alternatif olarak Xine da kullalılabilinir. Her iki programda da eğer format destekliyorsa SBLive kartınızda Dolby Stereo ses çıktısı alıyorsunuz…

MPlayer 0.9 tam ekran Mission Impossible 2 DivX’ni CD’den oynatıyor….

Amiga Emülasyonu UAE:

Linux PPC için en son UAE sürümü 0.8.22. Workbench 3.1 ve Amiga 1200/500 oyunlarını çalıştırmak için ideal. WinUAE gibi JIT emülasyonu yapmıyor..(PPC için 68K jit emülasyonunu kimse yazmadı nedense UAE için.. Yazabilecek insanların hepsi ya OS4 ya da MorphOS’u yazıyor herhalde ondan).. 040 emülasyonu A1’de JIT olmadan normal hızında.. Zaten AmigaOS4’a az kaldığı için UAE’nin pek bir önemi yok..

Windows ile Dosya paylaşımı ve Uzaktan Yönetme:

Linux PPC’de Samba ve XSMBrowser programı ile Windows’ta paylaşıma açtığınız sürücü ve yazıcıları kullanabilirsiniz. Benim AmigaOne eşimin Celeron PC’si ile network bağlantısında. PC’deki C sürücüsünden dosya paylaşabiliyorum… Ayrıca Windows’a bedava olan VNC Server programını kurarsanız.. XVNCViewer programı ile PC’nizi ethernet üzerinde uzaktan yönetebilirsiniz…

Bu yazı toplam 4079 defa görüntülendi.
Entropi Logo