AmigaDE ve AmigaONE
Amiga’nın Yeni Nesil İşletim Sistemi AmigaDE ile Geri Dönüşü
Pek çoğunuz Amiga bilgisayarlarını hatırlar sanırım, hani şu kendine has mimarisi, unix türevi multitasking işletim sistemi, zamanına göre üstün ses ve grafikleri ile olay yaratmış 80’lerin harika çocuğunu. Fakat sonraları yapılan pazarlama hataları, yanlış şirket politakalarıyla şirket sürekli el değiştirmiş ve yeni sahiplerinin de hiçbir somut iş yapmaması sonucu adeta unutulmaya yüz tutmuştu. Ancak desteğini sürdüren donanım firmalarının çıkardığı PowerPC cpu’lu turbokartlar, grafik ve ses kartları gibi ürünler ve tabiki fanatikleri sayesinde Türkiyede pek bilinmese de Amiga platformu silikte olsa ayakta kalabildi.
Geçtiğimiz yıl Amiga’yı satın alan Amino Corp. Ocak 2000’de şirketi silikon vadisinde tekrar aktif hale getirdi. şirket donanım üretimini bırakıp yazılım firması haline geldi. İşte şimdi de efsane geri dönmeye hazırlanıyor. Üstün ve daha önce hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde.
Peki Amiga bunu nasıl yapacak?
Kod adı AmigaDE olan yazılım dünyasında çığır açacak yeni işletim sistemiyle. Bu Yeni Nesil Amiga işletim sistemi ya da bir başka ismiyle Amiga Dijital Ortamı; Intel, AMD, Motorola PowerPC, Strong ARM, MIPS, SH3/4/5 işlemcileri üzerinde çalışabiliyor. Ayrıca kendi başına kullanılabildiği gibi istenirse de Windows98/CE/NT/2000, Linux, QNX, OS/9, Palm, EPOC işletim sistemleri üzerinde de bu işletim sistemlerini kaldırmadan çalışabiliyor. Ama tabiki en üstün performansı AmigaONE uyumlu bir bilgisayarda AmigaOS üstünde (4.2 den sonraki sürümlerde) sağlayacak
AmigaDE ile programcı bir işletim sisteminin veya CPU’nun getirdiği kısıtlamalardan kurtuluyor. Çünkü Intel CPU üzerinde hazırlanan bir program hiçbir değişiklik gerektirmeden diğer CPU’lar üzerinde de çalışabiliyor. Aynı şey donanım üreticileri içinde geçerli yani x86 ve PPC dışında alternatif CPU’lu makinelerle de karşılaşmak hoş olmaz mıydı? Bunu mümkün kılan teknoloji Amiga Inc. firmasının ortaklarından TAO firmasının geliştirdiği “Virtual Processor” (Sanal İşlemci) teknolojisi. İşte bu da Amiga’nın en büyük silahı.
Virtual Processor ( Sanal İşlemci ) Yeni Bir Devrim
Virtual Processor (VP) için yazılan programlar TAO firmasının kurucusu Chris Hinsley tarafından yazılan bir bilgisayar dili ile yazılıyor. Bu VP dili Assembler ve C/C+ dillerinin bir karışımı şeklinde. VP`nin en önemli parçası her CPU için yazılan özel Translator (çevirici) programı. Bu çevirici yeni AmigaDE programını çalıştırdığınız anda VP makina kodunu anında Amiga’nın üzerinde çalıştığı makinanın CPU koduna çeviriyor ve hiçbir performans kaybı olmuyor. Bu çeviriciler de öyle megabaytlar alan programlar da değil, örneğin VP-Intel çeviricisi 50K (evet kilobayt), PowerPC çeviricisi ise 76K. TAO firması bu VP ve Translator`ın tümüne Elate RealTimeOS adını vermiş. İşte AmigaDE bu Elate RTOS kerneli üzerinde şu anda yapılandırılıyor. Bu kernelin diğer iki parçası ise PIE (Platform Isolation Interface) – anakartı düzenliyor – ve CII (CPU Isolation Interface) – CPU`yu düzenliyor. AmigaDE VP dili tamamen ANSI-C uyumlu bir dil. Bu da Windows veya Linux için gerçekleştirdiğiniz C tabanlı programı kolayca yeni Amiga`ya uyarlayabilmeniz demek. Ve yazdığınız bu program hiç değişiklik yapmadan cep telefonundan, masa üstü bilgisayara, server’dan, oyun konsoluna kadar her türlü ortamda çalışabiliyor. Nitekim Tao firması, daha önce Sega Dreamcast oyun konsolunda bir gösteride bulundu AmigaDE’nin bir diğer güzel özelliği de JEngine ile JAVA’yı bir realite haline getirmesi. JEngine piyasadaki her türlü Java derleyiciden daha hızlı ve verimli çalışmakta. Bu performans SUN Microsystems tarafından da tescillenmiş durumda.
Amiga Inc. şu anda TAO’nun Elate kerneli üzerine Amiga Multimedia kullanıcı arabirimini ve AmiGL3D grafik arabirimini geliştirmekte. Yeni AmigaDE programları şu anda Redhat Linux ve ya Windows üzerine kurulan Amiga Software Development Kit (AmigaSDK) ile her model PC üzerinde yapılabiliyor. AmigaSDK Linux ve ya Windows üzerinde çalışan sanal bir Amiga sistemi yüklüyor. Bu sistemde VP makina kodu ile yeni Amiga programları yazabiliyorsunuz. Yazdığınız programlar AmigaDE için derleniyor ve AmigaDE kurulu platformların (x86, PowerPC, Arm …) hepsinde çalışır hale geliyor.
AmigaSDK paketi geçtiğimiz aylarda internet üzerinde Amiga, Amazon ve Redhat sitelerinde 99$ karşılığında satışa sunuldu. Bu paket ilk çıktığı ay yaklaşık 20.000 adet sattı. Günümüzde PowerPC ve 680×0 işlemcileri kullanan klasik Amigalardaki yazılımlardan 117 tanesi AmigaDE için yeniden yazılıyor. Ayrıca pek çok firma da diğer platformlardaki program ve oyunları uyarlamaya başladı bile.
Yeni bir Amiga modeli çıkacak mı diye merak edebilirsiniz. Amiga Inc. artık sadece referans donanımlar dizayn ediyor ve bunları OEM firmalarına öneriyor. Bu referans donanımlar AmigaOS’un 100% performansında kullanılmasını sağlayacak standart CPU, GPU çipsetleri kullanılarak tasarlanan anakartlar. Amiga hardware direktörü Dean Brown önderliğinde “AmigaONE” kod ismi verilen bir masaüstü, bir laptop ve bir de avuç içi olmak 3 ayrı referans anakart üzerinde çalışmalarda bulunuyor. Bu çalışmalar için Amiga ünlü grafik çipi firması Matrox ile ortaklığa gitti. AmigaONE sistemlerinde Matrox3D çipsetleri öncelikli olarak kullanılacak.
Açıkcası Amiga’nın geri dönüşü Windows ve Intel tekelinde olan günümüz bilgisayar piyasasında çok şeyi değiştirecek gibi. Siz ne dersiniz?
Amiga Firmasının Yeni Nesil Amiga Ailesi (AmigaONE)
AmigaOne, 6 yıldan sonra ilk yeni Amiga donanımıdır. AmigaONE, iş istasyonu ve son kullanıcıcı masaüstü pazarını hedeflemektedir. Daha sonraki ürünler PDA gibi pazarları hedefleyecektir. Bütün bu ürünler Amiga Dijital Çevre (Amiga DE) yazılımını kullanabilecektir.
Amiga Inc. AmigaOne spesifikasyonuna “zico” kod adını verdi. Amiga Inc artık bir yazılım firması olduğundan, zico sadece AmigaDE yi tam performansta çalıştırmak için özel olarak tasarlanmış bir referans sistemdir, yani kendi üreteceği bir donanım değildir. AmigaDE birçok sistemin üzerinde çalışabildiğinden, kullanıcılar ve üreticiler kendilerine en uygun donanımı seçme özgürlüğüne sahiptir.
Zico spesifikasyonu aşağıdaki gibidir:
- AmigaDE uyumlu CPU (PPC, x86, Arm, SH4 veya MIPS)
- 64MB+ bellek
- Yeni Nesil Matrox ekran kartı (AGP)
- Creative EMU10K1 bazlı ses kartı (PCI)
- 10 GB+ HD
- CD/DVD/CD-Writer
- USB 1.0
- Firewire
- 10/100 Mbps Ethernet
- 56k modem
- Genişleme için PCI Slotları
Amiga Inc ATX anakartlı ve çeşitli CPU’lu AmigaOne makinaları içinde çeşitli firmalarla görüşmelerini sürdürüyor. PPC tabanlı AmigaOne makinaları üretmekle ilgilenen firmalar şimdilik Eyetech, Elbox ve bplan GmbH firmalarıdır. Diğer CPU’lu (AMD, Intel, MIPS, ARM) AmigaOne modelleri için üretici firmalar henüz belli değildir.
AmigaDE Uyumlu Makineler ve AmigaONE Modelleri
AmigaDE yi çalıştıracak makineleri şöyle guruplayabiliriz:
Masa Üstü bilgisayarlar:
1- AmigaONE uyumlu bilgisayarlar:
- Eyetech AmigaONE
- bPlan Pegassos
- Elbox SharkPPC kartl? A1200 ve A4000 ler
2- Intel uyumlu PC ler :
- Intel ve AMD işlemcili herhangi bir PC. AmigaOS 5 çıkana kadar AmigaDE nin Windows, Linux, QNX gibi bir işletim sistemi üstüne kurulması gerekli.
PDA ve Cep bilgisayarları :
- Sharp
İnternet TV, Multimedia ve Diğer Eğlence araçları:
- MeterNet SimpleBox JID
EyeTech AmigaONE
AmigaOne PPC anakartları Tower kasalı A1200 veya A4000 ile birlikte de çalışabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu Amiga kullanıcılarına eski makinalarını ellerinde tutarken yeni AmigaOne’ı da kullanma olanağı verecektir. Çünkü bu sayede AmigaONE klasik amiganın AGA Chipseti ve KickStartına doğrudan erişim sağlarken klasik Amigadaki 68k CPU da AmigaOne donanımı tarafından emüle edilecektir. A1200 veya A4000 olmayanlar içinse; standart ATX kasalarda tekbaşına kulanabilinen AmigaONE boardlar hazırlanacaktır.
İşletim sistemi olarak ise AmigaDE çıkana kadar PPc tabanlı AmigaOS 4.0 kullanacaklardır. Ve AmigaOS 4.2 ile de AmigaDE uyumu gelecektir. AmigaOS 4.0 kullanmak için Klasik A1200 ve AmigaONE1200’ü beraber kullanmak şart iken AmigaOS 4.2 ve üstü işletim sistemleriyle AmigaONE 1200 tek başına da kullanabilmektedir.
AmigaOne1200PPC, tower kasalı A1200 sahiplerine, AmigaOne4000PPC ise A4000 ve A4000T sahiplerine yöneliktir.
AmigaOne1200PPC ve AmigaOne 4000PPC Anakartlarının Özellikleri
- 1 AGP Slot
- 6 PCI Slot
- Macintosh tipi G3/G4 CPU Slotu (Upgradeable)
- 2 SDRAM Slotu
- 2 UDMA IDE/ATAPI Portu
- 2 USB
- ATX Power Girişi
- Atx kasada tek başına kullanabilme imkanı. (AmigaOS 4.2 ve üstü işletim sistemleriyle)
- A1200 ve A4000e takılarak AGA chip setine ve Kickstarta direkt ulaşımla, %100 geriye uyum imkanı
Bu kart AmigaDE ve Amiga Workbench’e dual boot olarak boot edebilecek durumda olacaktır. Bu sayede klasik Amiga programları da G3/G4,SDRAM ve IDE/ATAPI performansından yararlanacaktır. Her iki board da 2001 yazında piyasa sürelecektir.
AmigaDE ile AmigaOS Aynı Şey mi? Farkları Nedir?
AmigaOS; klasik Amigalar için hazırlanan 3.9 sürümü ile son bulan sınırlı PPc desteğine sahip olsa da temel olarak 68k tabanlı sürümler ve sadece PowerPC G3/G4 işlemcili AmigaOne uyumlu makineler için tamamen PowerPC tabanlı olarak üretilen AmigaOS 4.0 ve üstü sürümler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
AmigaDE ise Amiga’nın başta AmigaOne uyumlu makineler olmak üzere her türlü platfromda çalışabilen yeni nesil işletim sistemi çekirdeğidir. PowerPC işlemcili AmigaONE kullanıcıları, AmigaDE uyumlu AmigaOS 4.2 ile birlikte, AmigaDE için yazılan programları da kullanabileceklerdir. Böylelikle Klasik AmigaOS tan AmigaDE ye geçiş sürecinin yumuşatılması hedeflenmektedir. AmigaDE’nin intel veya AMD gibi x86 işlemcili makinelerde çalışabilmesi içinse Windows, Linux, QNX gibi bir işletim sistemi üstüne kurulması gereklidir.
AmigaOS 5 ile ise AmigaDE ile AmigaOS tam entegre olacaktır. AmigaOS 5 tüm işlemcilerde çalışabilecektir. Bu sayede intel uyumlu Pc lerde de AmigaDE’nin Windows, Linux, QNX gibi ayrı bir işletim sistemi üstüne kurulmasına gerek kalmayacaktır.