Türk Aynştaynı

1962 yılında, henüz 26 yaşındayken, ABD’nin Yale Üniversitesi’nde dünyanın en genç profesörü… İki kere Nobel’e aday gösterilmiş ilk Türk… Kimyaya matematiği sokmuş, moleküler biyolojinin kurucularından, fizik, astrofizik, nükleer fizik gibi bilimin çeşitli dallarında bir “harika çocuk”… Tübitak, Odtü ve Boğaziçi Üniversitesi’nin kuruluşlarında yer almış, Türkiye’de bilimin gelişmesi için mücadele vermiş bir kişi… Ve ülkesinin sorunlarına kafa yormuş, bu uğurda tüm gücüyle savaşmış bir aydın.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Nehir Söyleşi dizisinin üçüncü kitabı, “Birinci Dünya”da bilimin gelişmesi için çabalamış, ülkesinde değeri yeterince bilinmemiş Prof. Oktay Sinanoğlu’na ait. Sinanoğlu halen Yıldız Teknik Üniversitesi’nde hocalığını sürdürüyor. ABD Yale Üniversitesi’nde iki kürsüde (fiziki-kimya, moleküler biyokimya / biyofizik) profesör olarak görev yapan Sinanoğlu’nun İtalya’nın Bari kentinde başlayan yaşamından bilimle tanışmasına, edebiyat sevdasından dünyaca ünlü bilimcilerle ilişkisine, yarattığı teoremlere, kuramlara, yeniliklere ve Türkiye’deki macerasına kadar tüm hayatını kendi ağzından öğreneceğiniz bir kitapla başbaşasınız.

Türkiye’de bilimin neden gelişmediğini kendi deneyimleriyle açıklayan Sinanoğlu, Demirel’den Erdal İnönü’ye, Doğramacı’dan Kemal Gürüz’e, Linus Pauling’den Dirac’a pek çok kişiyle ilgili anılarını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

Her satırını bir solukta okuyacağınız, Türkiye ve hayatla ilgili düşüncelerinizi gözden geçirme ihtiyacını duyacağınız bir kitap…

ISBN : 975-458-294-7
Sayfa Sayısı : 468
Basım Yeri : İstanbul
Basım Tarihi : Eylül 2001
Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Türk Aynştaynı


Emine Çaykara

Emine Çaykara 1964 İstanbul doğumlu. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü?nü bitirdi. Dört yıl Fransızca profesyonel turist rehberliği yaptı. 1990 yılında İletişim Yayınları, Cep Üniversitesi dizisinden Kölelik ve Eski Mısır, Afa Yayınları?ndan Ben Jane, Tarzan’ı arıyor, 2000 yılında Türkiye İş Bankası, Kültür Yayınları’ndan İnsanın En Güzel Tarihi kitaplarını çevirdi. 1993 yılında gazeteciliğe başladı. Panorama, Turkuaz, Tempo dergilerinde çalıştıktan sonra 2000 yılı Ağustos ayında mesleğinden ayrıldı.

 

Bu yazı toplam 4803 defa görüntülendi.
Entropi Logo